Project Description

Internationale vrouwendag

Ook dit jaar vieren we op 8 maart de internationale dag van de vrouw. Wat ruim honderd jaar geleden ontstond uit protest tegen te lage lonen en slechte werkomstandigheden voor de vrouw, is vandaag uitgegroeid tot een dag die vrouwen wereldwijd inspireert en steunt. En dat mag gevierd worden!

Ook het modebeeld van de vrouw is over de jaren veranderd. De traditionele damesmode komt halverwege de 20e eeuw onder druk te staan. De prachtige, maar onpraktische jurken worden moeiteloos ingewisseld voor mode met een meer mannelijke uitstraling. Het onmogelijke korset maakt plaats voor een blazer en de onhandige hoepelrok verandert geleidelijk in een kokerrok en uiteindelijk zelfs in een broek. Vrouwen willen graag onafhankelijk zijn, gaan steeds meer buitenshuis werken en krijgen meer beweging door sport en nieuwe vervoersmogelijkheden. De mode ontwikkelt zich door de jaren heen rondom deze tendens en dat uit zich in de kledingkeuze van de hedendaagse vrouw.

Vrouwendag staat ook voor empowerment onder vrouwen over heel de wereld. We zetten daarom kort enkele belangrijke uitvindingen door vrouwen in de kijker.

Radioactiviteit

Marie Curie (1867 – 1934) was een Poolse scheikundige die radioactiviteit onderzocht, en samen met haar man Pierre ontdekte ze radium en polonium. Ze bracht heel wat kennis bij over energie en won hiervoor, als eerste vrouwelijke winnaar, twee nobelprijzen.

 

Vaatwasser

Josephine Garis Cochrane vond in 1886 de vaatwasser uit omdat ze het niet kon hebben dat haar servies voortdurend brak. Dit maakte voor vele vrouwen het leven heel wat aangenamer. Op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago stelde ze haar uitvinding voor de eerste keer voor.

 

Wegwerpluier

Marion Donovan (1917 – 1998) had het moeilijk dat haar baby in katoen luiers steeds de lakens vuil maakte en het gevoel van natte billetjes had. Met behulp van een douchegordijn ontwierp ze een plastic luierbroekje. Het leven van jonge ouders werd een stuk gemakkelijker.

 

Draadloze digitale communicatie

Samen met Georghe Antheil kwam Hedy Lamarr (1914 – 2000) uit Oostenrijk op het idee van een geheim communicatiesysteem waarmee radioboodschappen niet meer onderschept konden worden. Het vormde de basis voor zaken zoals GPS en WiFi. In 1997 werd Lamarr beloond met de ‘Oscar voor Uitvindingen’.

 

Cirkelzaag

De Amerikaanse weefster Tabitha Babbitt (1784 – 1853) vond de trekzaag waarmee houthakkers hout kapte niet echt efficiënt. Daarom stelde ze voor om een cirkelzaag te gebruiken. Ze ontwierp een prototype en bracht die in 1813 aan haar spinnenwiel.

 

Laten we met elkaar de rol van de vrouw eren en met volle vuist schreeuwen: we can do it! om zo even stil te staan bij waar we vandaan komen en waar de vrouw naartoe gaat.