Project Description

Tips voor een gezondere kleerkast

Tegenwoordig proberen we allemaal ecologisch bewuster te leven, gezonder te eten, sportiever te zijn, … Maar telt dit ook voor je garderobe? We staan er niet vaak bij stil, maar duurzaamheid van je kleding is even belangrijk voor onze geliefde planeet als bijvoorbeeld afval sorteren. Door duurzame en kwaliteitsvolle kleding te kopen draag je niet alleen bij tot een betere natuur, ook is dit voor je portemonnee een voordeel. Je betaalt natuurlijk wat meer voor kwaliteit en duurzaamheid, maar je kledingstukken gaan wel 10 keer langer mee. Hoe kan je nu bewuster omgaan met kleding?

1. Kleding verkopen en overkopen

Kleding weggooien is zonde. Op sites zoals United Wardrobe en 2dehands.be kan je tweedehands kleding kopen en verkopen op een veilige manier. Denk dus na voor je iets weggooit, wie weet kan je er iemand anders nog blij mee maken én verdien je er nog iets aan. Misschien vind je zelf wel een prachtstuk dat je zelf nooit hebt kunnen bemachtigen. (én voor een voordeligere prijs).

2. Aan de slag met miskopen

Het kan al eens gebeuren dat je iets koopt, maar het later toch niet meer zo mooi vindt, of niet meer perfect past. Laat dan je kleding bijwerken. Mouwen inkorten, kraagje verwijderen, … uiteraard kan je zelf ook aan de slag met je naaimachine. Ook bij een gaatje in je kleding of een los draadje hoeft dat kledingstuk niet meteen bij het vuil te belanden. Dit is meestal redelijk snel opgelost met naald en draad.

3. Zorg voor een basisgarderobe

Je hoeft natuurlijk niet meteen heel je kleerkast om te gooien voor een gezonde kleerkast. Begin met enkele basisstukken die goed te combineren vallen. Een jeans, een basic blazer, … Kies voor stukken die voor meerdere seizoenen meekunnen, stukken die je niet snel beu geraakt.

4. Ruilen en/of delen met je vriendinnen

Kleding delen en ruilen wordt populairder. Organiseer een leuke avond (met een hapje en een drankje uiteraard) waarbij al je vriendinnen hun kleding meenemen die ze niet meer dragen. Gegarandeerd zitten er in de garderobe van je vriendin leuke stuks die jij nog kan dragen!

5. Let op de wasvoorschriften

Lees zeker de wasvoorschriften van je kleding, bij sommige stoffen zoals wol moet je erg opletten. Soms kan je zelfs beter met de hand wassen om er zeker van zijn dat je favoriete trui niet 5 maten kleiner wordt. En let er natuurlijk op dat je je kleding op kleur sorteert.

Bekijk collectie